Det synliga spektret går från rött till violett. Våglängder som är längre än rött kallas infrarött (IR) och våglängder kortare än violett kallas ultraviolett (UV).
I kameran så hanteras rött, grönt och blått (RGB) i separata lager. Kameran kan även detektera IR och UV där IR påverkar det röda lagret och UV påverkar det blå lagret.
Ett UV-filter stoppar UV (UltraVioletta) strålar från att komma in i kameran. De kan då ge blåstick i en del situationer där det förekommer mycket UV strålning, som vid fotografering på höga höjder eller snölandskap.
Ett UV filter ger då mer naturliga färger. Ett UV-filter påverkar inte färger eller exponeringstid förövrigt och fungerar utmärkt att alltid ha på objektiver för att skydda mot repor. Det är betydigt billigare att byta ut ett filter än frontlinsen på ett objektiv.
Ett UVMC-filter fungerar på samma sätt som UV med skillnaden att glaset är behandlat med så kallad Multi Coating. Tekniken utvecklades redan på 70-talet och består av multipla lager av ytbehandling där varje lager är anpassat för en viss våglängd. Detta ger ett ökat ljusgenomsläpp, kontrast och skärpa. Alla moderna objektiv är ”Multi Coated”. En annan egenskap som märks ännu tydligare är den minskning av ljus som reflekteras ifrån glaset. Med multi coating så reducerar man de mesta av den linsöverstrålningen som kan uppstå då en ljuskälla lyser snett mot glaset.
Ett UVMC-filter är dyrare men det är helt klart värt det om man fotar mycket utomhus. Ett annat sätt att minska linsöverstrålning (lens flare) är att använda motljusskydd.
Testutrusning:
Nikon D90 med Nikkor 18-200mm 3.5-5.6 ED DX VR
UV filter 72mm
UV MC filter 72mm
45w 5500K lågenergilampa
Manfrotto stativ
Första bilden visar att direkta reflektioner minskar med UVMC (höger) jämfört med UV (vänster).
Andra bilden visar att UVMC ger (nästan) lika lite linsöverstrålning som utan filter.
UVMC-filter är absolut värt de extra pengarna!
Av: David Johansson.
Flera artiklar av David se här och här.
Share